Undervisa i morgon

Sitter just nu framför datan med en cappucino och funderar över dagen i morgon. Ska vara lärare till mina arbetskamrater, ja just det låter lite knasigt men så är fallet. Gick en utbildning i Motiverande intervjuteknig (MI) förra året för att just kunna lära detta vidare. Men tanken var nog inte att det skulle ta mer än ett år innan det var dax. Känner mig nu allt lite ringrostig i ämnet och inte helt säker på min lärar roll, så skänk mig gärna en tanke i morgon em.

MI handlar om ett förändrings process, där fokus ligger på samtal. Men inga traditionella samtal där rådgivaren står för pratet, utan tvärtom. Den som behöver hjälp ska själv komma fram till lösningar. Om man själv uttalar det som behövs göras för en förändring, så är det lättare att lyckas. Man hjälper till att styra samtalen, men säger inte emot. -Nej men så kan du väl inte tänka osv! I stället spinner man vidare och kollar vad denne egentligen menar och hur den tänker kring det. Man ska försöka hitta, vad det är som gör att den tex inte slutar röka. Var liger ambivalensen och hur stor tro denne har på sig själv. För det visar sig att man måste tro på sig själv för att lyckas. Har man även ett stöd, så är chanserna större. Man måste hitta spannet och se att det är tillräckligt stort från hur man lever och hur man egentligen vill leva.
Mi handlar också om empatiskt lyssnande att klienten ser att den andre förstår och bekräftar att denne lyssnar. Lite förenklat förklarat.

Nu läsa vidare, så man inte känner sig så osäker på övningarna som ska göras....


Kommentarer
Postat av: Erica @ toliveforchrist

Hoppas att det går bra imorgon!

Du har kommit med på bloggen nu förresten, gå in och kika! ;)

God bless!

2009-10-20 @ 18:47:39
URL: http://toliveforchrist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0