Handlingen avgör

Matt 7:21

Inte alla som säger ’Herre, herre’ till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja.

Vi har lätt för att tro att våra fromma ord ska hjälpa oss in genom himlaporten. Men Gud ser igenom våra vackra fasade och dömer oss efter hjärtats inställning. En enkel handling grundad i tro väger tyngre än storordiga, men innehållslösa, trosbekännelser.


Fyllesvin

Tillbaka efter flera år på Råå camping. Det känns inte som den mest familjeanpassade camping, utan snarare mest fylla. Kan känna en sådan tragedi över vuxna människor, som beter sig som fyllesvin. Vad ligger nöjet i detta? Förstår inte varför man vill hamna på apstadiet och bete dig. Frågan är vem som har roligast jag som väljer att säga nej eller de dom springer runt och vrålar utanför. Det känna som en tragedi att leva detta liv, som handlar om att det viktigaste är att följa samhällets normer. Mer än var man själv tror på. Jag har valt att ta avstånd från det som jag inte tror på. Men ibland faller även jag och fallet blir tungt.

Om jag vetat

Jag har fortfarande inte fattat hur det hänger ihop eller hur länge sedan det började. Det jag trodde var att det berodde på missbruket, men nu vet jag att att du haft infarkter i hjärnan. Vissa saker har du inte kunnat hjälpa, men som anhörig att inget veta är inte heller lätt. Jag trodde du var full, men du var förvirrat eftersom hjärnan spelade dig ett spratt. Om jag hade vetat, så hade jag hjälpt. Men när jag inget förstod var det inte lätt. Nu sitter jag här och försöker reda ut denna soppa men det är inte lätt.

Om jag vetat

Jag har fortfarande inte fattat hur det hänger ihop eller hur länge sedan det började. Det jag trodde var att det berodde på missbruket, men nu vet jag att att du haft infarkter i hjärnan. Vissa saker har du inte kunnat hjälpa, men som anhörig att inget veta är inte heller lätt. Jag trodde du var full, men du var förvirrat eftersom hjärnan spelade dig ett spratt. Om jag hade vetat, så hade jag hjälpt. Men när jag inget förstod var det inte lätt. Nu sitter jag här och försöker reda ut denna soppa men det är inte lätt.

Akta

Matt 7:15

Akta er för de falska profeterna, som kommer till er förklädda till får men i sitt inre är rovlystna vargar.

 

Att hitta rätt väg och följa den är inte det lättaste.


Funkat

Det funkade idag även om det inte känns kul att vara tillbaka på jobbet så gick dagen. Jag har kollat lite utbildningar idag och seriöst funderat på att börja läsa. Frågan är bara till vad? Det känns lite som sista rycket nu om jag ska börja plugga. Sen gäller det ju att ha råd också. Tänk om bara  en "uppenbarelse" kunde komma och säga vad jag skulle göra ha ha. Vad enkelt allt vore då!
Känner mig så mätt på problem och orkar inte riktigt lösa dem. Tänk att få uppleva lite tacksamhet och glädje på jobbet och uppskattning gör det man gör. Men det kommer troligen aldrig hända inom denna branschen.

Behöver nytt nu

Kom tillbaka till jobbet efter semestern idag och kände verkligen på fullaste allvar att jag har gjort mitt nu. Det handlar inte bara om arbetsplatsen utan inom hela yrket. Det går inte längre förlika sig med tanken att stå ut bara för ett tag. Den gränsen är nådd för länge sedan. Jag behöver nytändning och ett positivt jobb. Orkar inte längre analysera och analyseras. När är det min tur att få möjligheten

Jag väntade ivrigt på HERREN, och han höjde sig till mig och hörde mitt rop. Han drog mig upp ur fördärvets grop, ur den djupa dyn. Han ställde mina fötter på en klippa och gjorde mina steg fasta. Han lade i min mun en ny sång, en lovsång till vår Gud. Många skall se det och frukta, och de skall förtrösta på HERREN.
Psaltaren 40:2 - 4

Lämna tillbaka

2 Moseboken 22:26-27

Tar du din nästas mantel som pant, skall du lämna tillbaka den före solnedgången, eftersom den är det enda täcke han har.


Heligt åt heligt!

Matt 7:6

Ge inte det som är heligt åt hundarna, och kasta inte era pärlor åt svin.

 

Väl tänkvärda ord. Ger jag till dem som uppskattar mig eller använder jag min kraft till fel saker?

 

 


Psaltaren

Jag vill lova HERREN, så länge jag lever, jag vill lovsjunga min Gud, så länge jag är till.
Oro

Herren svarade: ”Jag skall själv gå med er, så att du slipper oroa dig.

Oron är stor idag och i morgonen blir det säker värre. Jag behöver allt stöd jag kan få nu när jag ska på anställningsintervju i morgon. Jag känner att jag verkligen vill ha jobbet....


Joh 3:16

älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Om Gud offrade sin son för dem som tror, vad säger det? I mänskligt tänkande är det för stort att förstå, men om man tänker djupare än så. Han offrade det bästa han hade för att vi skulle förstå att han menade allvar. Hur stor är han inte då? Jag tänker på hans kärlek till människorna och viljan till frälsning. Om vi tror på honom så är allt oändligt. Det finns inget omöjligt i det han kan göra mot oss.

Ett ord på vägen

Den som lyssnar till andras berättelser om erfarenheter i gemenskap med Gud kan lära sig något om hans barmhärtighet, nåd, tålamod, trofasthet och kärlek. Men bara den som själv söker sig till Guds närhet kan veta om allt detta är sant.


Fick ett ord idag

Ps 15

1En psalm av David.

Herre, vem får gästa ditt tält?
Vem får bo på ditt heliga berg?
2Den som lever oförvitligt och gör det rätta
och är sann i tal och tanke.
3Den som inte går med förtal,
inte vållar sin nästa skada
och inte smädar sin granne.
4Den som föraktar den förkastlige
men ärar dem som fruktar Herren.
Den som håller sin ed fast det står honom dyrt.
5Den som inte ger lån mot ränta
och inte kan mutas att fälla en oskyldig.
Den som handlar så står alltid trygg.

Ord i natten

Matt 16:24-28

24Sedan sade Jesus till sina lärjungar: "Om någon vill gå i mina spår måste han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig. 25Ty den som vill rädda sitt liv skall mista det, men den som mister sitt liv för min skull, han skall finna det. 26Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men måste betala med sitt liv? Med vad skall hon köpa tillbaka sitt liv? 27Människosonen skall komma i sin faders härlighet med sina änglar, och då skall han löna var och en efter hans gärningar. 28Sannerligen, några av dem som står här skall inte möta döden förrän de har sett Människosonen komma med sitt rike."


Gud hör bön

Jag kan inte sova idag och förstår inte varför. Jag som alltid är så kvällstrött har hamnat framför bibelord och lovsånger.  Egentligen minns jag inte då jag senast spelade en kristenlåt. Jag har ju inte varit aktiv i min tro om man nu kan uttrycka sig så. Jag har varit i kyrkan en gång sedan vi flyttade och det var för några månader sedan, men innan dess var det åratal sedan. Anledningen var min bästa kompis och son som så gärna ville att vi skulle komma till deras församling. Jag gick dit lite motigt, men jag var där trots att jag fick kämpa mig dit. Men nu känns det som jag kunde gå i morgon. Det finns en längtan som bara kom. Jag fattar inget... Från att stå långt, långt borta så är jag här nu. Jag vill med det för tåget när det kommer. Jag vill inte längre stå mitt i denna galna värld nä nu eller aldrig. Gode Gud ge mig kraften att ta steget igen och leva det liv som jag vill.
Bibelord

Ni skall tjäna Herren, er Gud, då skall jag välsigna brödet du äter och vattnet du dricker och hålla sjukdomar borta från dig.


Maskrosbarn

Idag fick jag samtalet som jag väntat på. Eller väntat på är fel val av ord, men ni förstår då jag berättar. Faster berättar att min far är på sjukhuset. Faktum är att jag inte pratat med han på över ett år. Det låter nog konstigt för de flesta, men jag gjorde ett val då jag inte orkade längre. Då kraften tog slut och jag insåg att jag inte kunde hjälpa, utan det handlade om hans vilja att få hjälp. Min far är alkoholist! Orden är fortfarande svåra att säga även att jag insett detta för många år sedan.
Att leva som anhörig till en missbrukare är allt svårare än man tror. Det finns inget större ego. Jag har blivit arg så många gånger, jag har bönat och jag har bett, jag har hatat och jag har skrikit. Men inget har hjälpt. Jo kanske för stunden som en form av konstgjord andning så har han varit flytande. Jag öppnade mitt hem när sjukvården stängde. Jag körde många mil för att kontrollera tillståndet och jag hjälpte till med att få räkningarna inskickade då de var försenade och vräkning var nära. Men jag ville aldrig att du skulle flytta till min stad. Detta var ju en av anledningarna till att jag flyttade. Det gick bra att sköta allt på avstånd, då blev det inte så jobbigt. Men för ett år sedan sa jag stopp. Du lovade att lägga in dig på behandling frivilligt. Jag försökte få i dig på papper men soc tyckte inte att du var i tillräckligt dåligt skick. När du insåg valmöjligheten, så valde du flaskan. Du skulle aldrig sluta dricka . Jag sa farväl och att nu orkar jag inte mer. Den dagen du vill ha hjälp att sluta så kan du höra av dig. Annars kan det kvitta.
 Men det tog ett år att rasa totalt och nu är det gjort. Inget blir som förr och det som fixat detta är alkoholen och du. Hur kunde du välja den framför oss och dig själv. Du vet inte ens mitt nummer och att vi inte haft kontakt. På sjukhuset fick de inte fram någon anhörig första tiden och tydligen har du snart legat inne en månad. Planen är ett kortidsboende för du klarar dig inte själv. Vilket liv du valde! Jag hatar alkoholen och hur vi förskönar dess konsekvenser. Det händer inte mig och alla andra är värre, så sa även du. Det var inte över en natt du blev missbrukare utan det började i det lilla. Jag skulle vilja berätta och varna men ingen vill höra på mig. Jag är tjatig och tråkig, men jag har sett alkoholens helvete och vet vad som kan hända. Min önskan är att fler kunde ta avstånd och inse i tid. Tänk om ni kunde lyssna på min berättelse och ta avstånd!
I stället tar man in alkoholen till de ställen de inte alls hör hemma. Ett exempel är kyrkan! Varför vill man dricka och bedöva sig om man är frälst. Blir man då inte uppfylld av annat och vill bli en förebild för världen.
-Nej i stället tar man in världens skit och helvete in i kyrkan, man vill passa in övriga för det är svårt att vara kristen. Man blir lite av en tönt som tror på något som inte går bevisas på mänskligt vis. Jag steg själv bort från kyrkan och Gud. Jag gjorde som Paulus förnekade Jesus och vågade inte stå upp för min tro. Jag minns det som igår, men det var 2005 när jag började en ny utbildning. Det högg som en kniv i brösten och jag visste att jag gjorde fel, men ändå hade jag inte förmåga att säga. Ja jag tror och jag har upplevt saker som inte går förnekas.
Det konstiga är att jag sitter här just idag och skriver om tro på min blogg, som i stort varit nerlagd den sista tiden. Varför, vem kallar mig till det? Enkelt säger de troende Gud, så klart. Men vad vill han mig efter att jag svikit lämnat och förnekat?
Det var inte svårt att lämna kyrkan, men destå svårare att komma tillbaka. Frågan är om detta ska vara min väg tillbaka. Att jag ska göra det, som jag en gång lämnade och förstå att det inte alltid är så lätt. Det går smidigt att dömma andra, men destå svårare at se sina egna fel och brister. Nu väntar jag på ett tecken, så kommer jag tillbaka. 


         


RSS 2.0