Morsdag 31 Maj

Idag var det morsdag, vilket var viktigt tyckte barnen. Jag blev uppvaktad på morgonen med favorit godis och ett fint brev. Där det stod varför jag var en sådan bra mamma. Jätte gulligt!! Det var viktigt att jag inte skulle göra något som städning och kaffe, utan det kunde de göra åt mig. De frågade också när det var barnensdag, vilket jag inte visste. Jag vet egentligen inte om det finns något som heter barnensdag eller inte........


För din egen skull så hoppas jag.....

"Men det våra sjukdomar han bar,
våra smärtor tog han på sig,
medan vi höll honom för att vara
hemsökt, slagen av Gud och pinad.
Han var genomborrad för våra
överträdelsers skull, slagen för våra
missgärningars skull. Straffet var lagt
på honom för att vi skule få frid, och
genom hans sår är vi helade."
(jes 53:4-5)

Jag tänker på dig och hoppas att du ska bli friskt. Det känns inte riktigt som du är dig själv efter din sjukdom och allt som har hänt. Jag har frågat dig om du vet var du gör och sagt att jag hoppas det för din egen skull. Jag fick inget riktigt svar från dig, det kändes inte som du var så säker på din sak. Men för din och din hälsas skull, så hoppas jag att du tar och lugnar ner dig och tänker till lite......

Du har funnits för länge i mitt liv för att jag inte ska bry mig. Jag ser när du mår dåligt, jag känner dig allt för väl.

Leva som du lär

Hur viktigt är det inte att man är ett föredömme. Detta med att vara ett förebild för andra människor blev viktigt för mig då jag fick barn. Jag började  fundera över vad som var viktigt och vilka signaler jag sände ut till barnen. Det går inte säga en sak och göra en annan. Det man tror på är det bästa för dem, det ska man förmedla genom att leva därefter själv.

En lärjunge är inte förmer än sin lärare, och när någon blivit fulllärd blir han som sin lärare (luk 6:40).

En av de viktigare sakerna för mig är att barnen inte ska växa upp i ett hem med fester och alkohol. Jag kan upplevas väldigt sträng och tråkig på den fronten. Många människor har svårt att förstå varför jag kan tjura ihop, då det nalkas fester. Det som ska bli så trevligt, varför ska jag då förstöra allt för dem. Själv kan jag anse att är det mina vänner, så ska jag kunna ha roligt med dem utan att behöva dricka. Jag ska inte behöva döva mig med alkohol för att kunna slappna av och umgås med folk. Problemet för mig uppstår, då det finns folk som tar alla tillfällen till att dricka. Jag lider verkligen med deras familjer och framförallt barnen.

Ja detta kan vara väldigt svårt för andra att förstå, eftersom de  inte har den erfarenheten som jag själv har. Min pappa är periodare och min mamma nykterist. Min pappa lärde mig att det var helt okej att dricka medan min mamma var som en hök på mig. Vilket resulterade i att under ungdomen, så drog jag mig mer och mer till pappa, eftersom det var roligare där. Livet var en fest och man kunde vara ute på krogen och ha skoj.
Men någonstans i bakhuvudet hörde jag att detta var inte ett sunt levende. Skulle jag fortsätta på detta vis, så kunde det gå illa. Men jag försökte förtränga det, men samtidigt levde jag i en fruktansvärd ångest. Jag visste att det jag gjorde var fel, men ändå gjorde jag det om och om igen......

Vad har jag då lärt mig av detta? Hur hade det gått om jag inte hade haft en mamma som var nykterist, som hela tiden kollade upp mig. Någon som hela tiden påminde mig om att det var fel och att jag borde tänka mig för, med tanke på mina gener.

Starten på min kristna resa

Vad är det som gör att en människa söker sig till frälsningen. Om man tidigare står helt utan någon kristen bakgrund, vad är det då som gör att man tar steget och blir frälst. För inte står Gud en dag utanför dörren och knackar på.

Är det tillfäligheterna som gör tillfället eller är det så att det är meningen att alla människor skall bli frälsta, så han sänder ut missionärer? Är det svårare att bli frälst i Sverige än i ett annat land?

Jag kan ju bara se till mig själv, har ingen kristen uppväxt och har tidigare aldrig sett mig som någon kyrkobesökare. Hur kommer då jag i kontakt med kyrkan?
Jag avskyr människor som försöker lura på folk en massa religöst dravel, sådana människor ger jag inget för. Har tidigt fått lära mig att frikyrkofolk är de värsta, eftersom de lever i en slags sekt och gör inget annat än lurar folk på pengar. Ja rent ut så det här med Gud var då inget för mig.

Jag kunde däremot tänka mig att spå i kort, göra anden i glaset, tro på stenar och springa på "hokus pokus" mässor. Vilket ligger väldigt långt bort från kristendomen. Jag funderade däremot på Budda, eftersom jag trodde att man hade flera liv eller ville tro det. Jag kände att det skulle vara så meningslöst annars om vi bara levde en stund på jorden och sen var det slut. Något fanns men detta något kunde jag inte riktigt sätta finger på vad det var.......

För ca 12 år sedan fick jag min första kontakt med frikyrkofolket. Jag träffade en kille vars familj var med i pingstkyrkan. Han sa tidigt att han var troende, men att han inte levde som man skulle....Jag funderade inte så mycket på det, mer än att det var märkligt. Om man nu var troende, så var man väl det fullt ut. Har man funnit en skatt, så slänger man väl inte iväg den?

Ja där kan man säga att min kristna resa startade..........


Tron & hoppet

"Därför tappar vi inte modet. Även om vår yttre människa bryts ner, förnyas vår inre människa dag för dag.
Ty vår nöd, som varar ett ögonblick och väger lätt, bereder åt oss på ett oändligt rikt sätt en härlighet, som
varar i evighet. Vi riktar inte blicken mot det synliga utan mot det osynliga. Ty det synliga är förgängligt, men
det osynliga är evigt." (2 kor 4:16-18)


Att välja väg

Du har ett val i livet att välja väg. Även om alla inte har samma förutsättningar, så har man valet att välja vart man ska gå. Valen man gör får oftast konsekvenser på längre sikt. Det handlar om att gå den breda eller den smala vägen. Det breda vägen upplevs offtas mer lockande, eftersom den upplevs lättast i början. Där ser man inga motgångar eller uppförsbackar, utan vad ögat kan se är en bred plan väg. Men när du väl börjat gå på vägen, så upptäcker du att allt inte alltid är vad det ser ut att vara. Du upptäcker att det börjar bli grusigt och backigt och det var inte alls så enkelt som du trodde att ta sig fram.  Under resans gång har du möjlighet att byta väg, men det är inte alltid säkert att du vill. Du kan vara för stolt att pröva någon annan.

Nu har du då möjligheten att välja att gå den smala vägen, som är tuff och hård i början. Men som sedan leder till livet. Att försöka sätta ord på Gudskallelse är omöjligt. Det kräver att du väljer att gå den smala vägen, som leder till honom. "Sök först Gudsrike och hans rättfärdighet, så skall resten tillfalla dig".

Gud hämtar inte upp dig, utan vill du ha honom i ditt liv, så får du själv söka upp honom. Han tvingar sig inte på någon som inte vill, utan det är ditt val........

Var glad

Ett gått skratt förlänger livet säger man , vilket har visat sig vara sant.
Att se livet från den ljusa sidan gör allt mycket enklare. Försöka hitta det positiva i
det negativa kan vara nog så svårt, men gör än lyckligare i längden.
Släpp det som varit och blicka framåt.
Lär av misstagen man gjort genom att inte göra om dem,
och bland det viktigaste av allt förlåt dig själv.

Att sätta tro till handling hjälper dig att komma framåt.
Tror man inte på framtiden, så är det svårt att se ljuset i tillvaron.
Ibland kan livet bestå av många motgångar och det är svårt att
tro att det någonsin kommer bli bättre . Då kan man få känslan av att vilja ge upp.

När allt känns som värst, så kan man ibland undra var Gud finns. Man börjar ifrågasätta hans existens överhuvudtaget. Har själv funderat under olika perioder i livet på; om nu Gud finns varför hjälper han mig inte?
Ibland om jag ser tillbaka, så finns det saker i mitt liv, som har ordnat upp sig fast jag inte kunde tro det var möjligt. Det finns inget annat, utan att det måste vara Gud. Har bestämt mig för att lite längre fram  skriva ner lite episoder i mitt liv, där det måste varit Gud som gripit in. Allt var sönder, allt var trasigt men ändå  gick det reparera.

HUR? Ja, under lång tid så har personer runt mig haft mig och min familj som böneämne. Jag har varit arg och bitter på allt och alla. Men argast har jag nog varit på Gud och dem som tror på han. Jag har burit mig åt som en idiot, men ändå har jag blivit förlåten. Det har varit och är en lång väg att gå tillbaka och det svåraste med denna resa är att förlåta sig själv. Kommer jag någonsin förlåta mig själv?

"Den som ni förlåter, honom förlåter också jag. Ty
det jag har förlåtit, om jag haft något att förlåta,
det har jag gjort för er skull, inför kristi ansikte."
(2 kor 2:10)


Egna funderingar

Att sätta fokus på rätt sak och se vad som är viktigast är något som jag ibland kan har väldigt svårt för. När jag har för mycket runt omkring mig blir det som kaos i huvudet och jag har väldigt svårt att komma till skott. Det blir som så att antingen gör jag allt på en gång annars blir jag helt handlingsförlamad och får ingenting gjort.

Detta med att göra ingenting handlar mycket om att bli sittande framför datan och bara surfa runt på allt och ingenting.


Jag har ofta ingen ro att sitta still och bara se på tv, eftersom det kryper i kroppen efter en stund och jag känner att jag måste göra något. Detta "något" som jag egentligen inte kan sätta finger på. Att ha denna känsla att inte kunna slappna av har jag nog haft ända sedan jag var liten. Man skulle nog kunna säga att jag var ett aktivt barn och det skulle alltid hända något.

När jag för någon dag sedan var på ett föredrag om ADHD, så kände jag precis igen mig. Detta med att starta igång en massa saker, utan att ha ork att slutföra. Ett huvud fullt  med tankar, utan att egentligen kunna sortera upp dem.  Känslan av att av att bli skogstokig på orättvisor och ha svårt att vara tyst. Problem i skolan och ingen ork att sitta och lyssna på det som inte är intresant. Men det är ju precis så som jag känner mig........
Det mest komiska var att det var ett flertal av oss som satt och lyssnade som kände likadant.

Kan det vara så att allt har blivit mer uppmärksammat nu eller har de ökade kraven i samhället  gjort att symptomerna har ökat?


Att våga stå upp

Funderar lite kring tro och alkohol. för mig känns det som att det inte går ihop sig om man lever nära Gud. För varför ska man bedöva känslor och fly från verkligheten om man anser sig ha en Gudsrelation.

Varför inte säger många? För mig har alkohol inget att göra bland troende människor. Kan nästan få en känsla av att de sjunker i mina ögon om de tar fram flaskan på fredagkvällen och sedan beger sig till kyrkan på söndagen.
Jag önskar istället att få se människor som lever ut sin tro helt och fullt även i vardagen. Människor som brinner för det de tror på.

I min värld vill jag se kristna som är bra föredömmen, inte människor som lever av världen. Personer som vill passa in både här och där. Utan människor som kan bevisa att det går leva ett troende liv och som kan bevisa att det verkligen fungerar. Jag kanske upplevs som antik i denna tanke, men har man själv levt av världen, så känner man till baksidan som alkohol och fester för med sig. Det kan upplevas roligt och glamoröst till ytan, men det finns inga relationer som i längden byggs upp av alkohol. Utan sakta men säkert så bryts den ner.

Själv önskar jag verkligen att jag kunde leva upp till dessa ideal, men jag har för vek tro och är alldeles för mesig förhållandevis till andra människor. Jag har lätt för att  tycka och tänka i många samanhang, men när det kommer till tron blir jar riktigt mesig. Jag vill inte sticka ut från mängden och få en massa frågor. Känner att jag inte kan stå emot trycket riktigt. Kan ibland uppleva att man får tro på allt möjligt hokus pokus, men säger man att man tror på Jesus, så är man en riktig tönt.

Min tro daxfärsk

Jag har många gånger den senaste tiden funderat på kristenhet. Ja, som jag har sagt ett flertal gånger det senaste, så känner jag mig inte direkt kristen. Men när allt kommer till sin spets, så känns det inte som det finns så mycket annat att tro på. För inte tror jag på slumpen iallafall, tänk vad tråkigt om allt bara vore en slump. Det skulle kännas som ett liv utan mening. För någon mer mening än det här måste det ju vara!

Annars skulle vi bara en stund här på jorden och sen skulle allt bara vara slut. Egentligen skulle det inte ha så stor betydelse hur vi levde, utan man kunde bara roffa åt sig så mycket som möjligt. Den som har mest pengar då den dör vinner.

Funderar då vidare på mina ideal och hur det kommer sig att jag tänker som jag gör. Kan ibland ha känslan av antingen eller, antingen är det svart annars är det vitt. Den grå vardagen har jag lite svårt för. Kan säga att oftast försöker jag vara positiv och se saker från den ljusa sidan, men ibland känns det som man ramlar ner i ett mörkt hål och allt känns bara nattsvart. Jag har så svårt att bara acceptera saker som det är, utan vill allt som oftas göra revolt. Detta uppkommer främst vid orättvisa något som jag verkligen hatar. Ett starkt ord som jag brukar säga, men orättvisor och felaktiga bedömningar tål jag bara inte. Jag kan vara from som ett lamm och förvandlas till en tiger om jag eller mina nära blir orättvist behandlade.

Då kommer mina tankar till kristenheten upp igen. Om jag hade levt nära Gud, så skulle jag inte reagera som jag gör i vissa samanhang, utan vara mer lugn och sansad. Men även om jag inte lever som jag borde, så finns det en tro i hjärtat, vilket någonstanns påminner mig när jag agerar fel. ........

Sjuk

Hemma från jobbet idag pga förkylning. Vad jobbigt det är då man bara snörvlar och snörvlar. Ena stunden känner man sig nästan bra och sen efter minsta ansträgning, så blir man helt slut. Men dagen idag får väl bli att slöa och försöka pigga på sig.

Det tråkiga är bara att det känns som varje gång jag kommit igång med träningen, så blir jag sjuk. Det slår egentligen aldrig fel. Man har börjat komma igång och få upp flåset, sen ska man bli sängliggande och inte kunna träna på flera dagar. Sen blir det som att få börja om från början. Det är ju inte direkt så att inspirationen flöder efteråt, eftersom allt blir så mycket jobbigare. Det krävs många morötter för att bli på hugget igen.....

Psalm 62

Endast hos Gud
söker min själ sin ro,
från honom kommer min frälsning.
Endast han är min klippa och min frälsning,
min borg jag skall inte vackla.

EU-valet....7 Juni

Nu var det då dax för EU-valet, vilket gör mig påmind om mitt lilla engagemang i denna fråga. Jag känner mig totalt oengagerad i detta. När andra har pratat om detta länge, så har jag inte lyssnat alls på vad de sagt om vad den ena eller andre står för. Ja, min fråga är egentligen vad den ena eller andre tycker och vad jag mest känner passar in på mina egna åsikter. Det blir att läsa lite om vad de har att säga!

I det stora hela handlar det egentligen bara om att de rika ska roffa åt sig mer och de fattiga ska få det sämre. Det sägs att man ska komma åt brottligheten och de kriminella mc gängen. Hm funderar på hur det ska gå till? Det känns inte som man kommit så långt i denna fråga innan. Jobbet ska vi kunna behålla och allt ska bli så bra.....

Jag blir så upprörd när jag läser om den stora häxjakten på piratpartiet. tidigare har ingen reagerat då det har funnits en uppsjö av pedofiler, som kan dra nytta av internet. Då fanns det inget att göra, man satt helt handlingsförlamad, men nu är de som galna på alla fildelare. Poliserna har inte haft en möjlighet sägs det och det är svårt att komma åt dem. Men nu finns det helt plötsligt resurser, vilket gör mig riktigt irriterad. Vilket givetvis beror på pengar, pengar och åter pengar. Det finns människor som förlorar pengar på fildelarna, men ingen bryr sig om de stackars barnen som blir utsatta av pedofiler. Vad har vi för människosyn egentligen?
Var ska vi lägga ner kraften för ett rättvist samhälle?


vuxen konfirmation

Var på vuxen konfirmation i dagarna, vilket var riktigt kul. Det var flera år sedan jag var i svenkska kyrkan, så man är inte riktigt van vid detta upplägg. Det va tur det stod i informationshäftet alla gånger man skulle ställa sig upp och sätta sig ner. För det var en massa gånger man skulle göra det.

Funderar lite över skillnaden på stadskyrkan och frikyrkan. Det jag kan säga på en gång är att det är mycket mer uppstakat i stadskyrkan. Jag skulle nog tröttna efter några gånger, eftersom jag upplever det stelare, men jag kan förstå om man känner att det är för rörigt i frikyrkan. Man känner sig nog mer avslappnad där kan jag uppleva. Man ber inga böner från ett papper, utan det kommer fritt ut i luften.

Det finns inget som är fel eller rätt, utan det viktigaste är ju ändå att man trivs själv.

Jag fick ta mig en funderare, då det var nattvard på denna aktuella gudstjänst, men jag kände att jag inte kunde ta det. Jag känner att jag i daxläget är för långt bort från Gud. Jag vill så gärna, men det är så svårt att hålla fast vid det jag tror på. Jag vet vad som är bra, men ändå komer jag gång på gång bort från det......

Hur håller man fast vid den fasta klippan?


Njuta av ledigheten

Nu är jag äntligen ledig igen. Jag fattar verkligen inte hur fort dagarna går, det känns som man inte hinner med något. Ibland skulle man ta sig tid med att bara vara, men jag känner att jag aldrig tar mig den tiden. Utan stressar runt även om jag inte behöver det.  Ja, egentligen vet jag inte vad jag stressar efter, det är någon konstig inbyggd känsla hos mig att jag ska hinna med så mycket som möjligt på min lediga tid.


Men egentligen är det väl kvalitets tid som jag söker och det får jag inte genom detta farande. Jag borde ta med mig barnen ut i skogen på en "pick nick" och bara njuta av det vackra vädret och naturen. För vad går egentligen upp mot en härlig dag i skog och mark.
Det kanske kan bli till helgen..


Liljekonvalj


Att leva som man lär

Hur lätt är det egentligen att leva som man lär?
Att vara ett föredömme för det man tror på och sen leva efter det. Jag vet hur jag ska vara, jag vet vad jag ska säga och känner många gånger vad som är rätt och fel. Men vad är det då som gör att man tar felaktiga beslut allt som oftast. Det är lätt att dömma andra och vara läraren med pekpinnen, men sen när man blickar ner på sig själv hurdan är jag då?
Kan jag vara nöjd över mitt liv? Har jag presterat det jag vill och kan jag vara stolt för jag är den ödmjuka typen?

Jag kom att tänka på alkoholisten, vet han inte om att det han gör är fel?
Han har fått kunskapen om att alkohol inte är bra, men ändå fortsätter han.
Det finns människor, som kan lägga av. Medan det finns de som inte klarar av det.
Var ligger denna skillnad? Är de som klarar av det starkare individer? Har de fått
mer stöttning och bättre behandling eller är det så att de har gått på den egna viljan?

Jag tror att det är komplext och att det fins många faktorer som kan spela in, men det starkaste verktyget är just VILJAN.
Har man viljan, så kan man förändra mycket, man kan besluta sig för att det går. Men med det säger jag inte att man inte behöver hjälp!

Det är det samma med övriga livet, man kan bestämma sig för att leva ett liv, som man lär. Man behöver inte följa strömmen, utan man kan gå på det man tror på. Det gör man för man även har en stark vilja till förändring. Det blir ingen förändring om jag inte först ändar mig själv. Det är där det stora arbetet börjar. Människor ska se på mig att jag lever som jag lär. Jag har inga lik i garderoben, utan jag blottar mitt inre och där finns inget att hämta. Jag har inget att dölja, utan jag kan stå upp för det jag tror. Då tror jag att ; jag börjar komma på rätt väg........


Var tar katterna vägen då de dör?

Finns det en himmel för katter eller var tar de väden då de dör. Det var frågor som vi fick satt och diskuterade då våran katt dog. Vi har letat efter honom ett bra tag , eftersom han varit försvunnen. Men i onsdags ringde en man och berättade att han troligen hittat våran katt. Barnen blev förtvivlade och grät och grät. De satte fram ett kort på köksbordet och tände ett ljus för han.

Idag pratade vi om var han kunde vara nu. Finns det ett liv efter döden? Var tar man vägen då man dör? Det känns konstigt att han bara var borta. Är det skillnad på människor och djur eller får alla en plats i himlen eller finns det kanske en speciell himmel för djuren? - Ja det är frågor som ingen kan svara på, utan vi kom fram till att vi hoppas att han är i himlen nu och att han har det bra. Vi saknar dig "Kissen".

RSS 2.0