Ett maskrosbarns bekännelse

Kom att tänka på idag, då jag läste en artikel om "maskrosbarn" hur mycket alkohol och droger ställer till i en familj egentligen. Vilka spår som sätter sig hos barn , som växer upp bland en eller båda föräldrarna som missbrukar. Ett ord som egentligen är väldigt diffust, vad menar vi egentligen med missbruk? När börjar en person missbruka och när är det "normal" konsumtion. Vi lever i ett samhälle idag, där det ärsvårt att tacka nej till alkohol, eftersom det är en social grej och alla dricker, gör man inte det blir man ifrågasatt många gånger.

När jag ställer mig själv frågan, vad jag anser om missbruk så har jag väldigt svårt att sätta finger på det. Ett missbruk eller att felaktigt bruka alkohol går lite hand i hand. Om man inte kan hantera alkohol, har man då ett problem likvärdigt med missbruk. Tänker då att om man dricker, så blir man varje gång överförfriskad och får ett odrägligt beteende. Är det inte då dax att ringa i varningsklockan? Är det okej att dricka och ha fester då man har barn, ja varför inte anser många? Vad har du för syn på alkoholen och vilken är din relation till den? Hur ser dina föräldrars alkohol konsumtion ut?
Kan man se ett mönster bland unga som växt upp i hem där alkohol har varit en central punkt? Dricker dessa ungdomar mer eller mindre? Är det kanske så att de  tar avstånd helt?

Barn som har föräldrar som missbrukar blir osäkra, de får svårt att lita på de viktigaste personerna i deras liv. Vilket är ett oerhört stort svek. Något som följer med upp även i vuxenålder, eftersom missbrukaren många gånger skyller i från sig och lägger skulden på andra. Barnen får en konflikträdsla innom sig och får en tendens att "tassa på tå", eftersom denne inte vill skapa en konflikt i onödan.  Vilket får till följd att man inte tar upp problemet med missbrukaren, då denne är nykter. Man sopar allt under mattan och lever i nuet, vilket får en tendens att man får problem med planering. Barnet är van vid att det aldrig blir som man har sagt, så den slutar hoppas och tro. Livet handlar mer och mer om missbrukarens mående än sitt egets. Något som resulterar i att barnet mår bra då missbrukaren mår bra och dåligt då denne brukar tex alkohol. Barnet lever i en spänning och måste hela tiden kolla av läget innan denne kan slappna av. Något som senare i livet kan skapa en oerhörd ångest hos individen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0